Het belang van plantaardige eiwitten

Het is als vegetariër van belang om voldoende plantaardige eiwitten te eten, aangezien je er daarmee voor zorgt dat je een tekort op kunt vangen, voordat het de mogelijkheid heeft om te ontstaan. Kies bij voorkeur voor de verschillende producten die veel eiwitten in zich hebben, waardoor je lichaam daar voldoende aan heeft en de opbouw uitstekend is. In de eiwitten zitten aminozuren die je kunt zien als bouwstoffen. Het is daarom van belang om er vooral als vegetariër op te letten dat er geen tekort zal ontstaan.

Veel eiwitten eten

Het is als vegetariër van belang om veel eiwitten te eten, aangezien veel van de eiwitten die we binnenkrijgen normaal gesproken afkomstig zijn uit vlees. Op het moment dat je besluit dit niet meer te eten (goede keuze!) dien je het tekort aan eiwitten natuurlijk wel op te vangen. Bovendien hebben de eiwitten in plantaardige producten over het algemeen wat minder aminozuren in zich, waardoor een tekort zich gemakkelijk zou kunnen vormen als je hier geen aandacht aan besteed. Gelukkig zijn er meer dan voldoende alternatieve producten beschikbaar, die je als vegetariër kunt eten om toch voldoende eiwitten binnen te kunnen krijgen. Combineer het met voldoende omega 3 en vezels (lijnzaad, dames en heren!) en je bent klaar om een berg te verzetten!

Eiwitrijke producten

Indien je op zoek bent naar producten die je als vegetariër kunt eten waar veel eiwitten in zitten kun je onder andere eens denken aan tofu, maar daarnaast ook aan broccoli of bonen. Verder kun je gebruik maken van peulvruchten, bruine rijst, bananen en soja. Dit zijn stuk voor stuk plantaardige producten die de eiwitten in zich hebben, waardoor je ervoor zorgt dat je lichaam er voldoende binnen zal krijgen. Houd er echter rekening mee dat soja soms genetisch gemanipuleerd is, waardoor het een minder goede keuze is. Bij de andere producten die veel eiwitten bevatten is dat een minder groot probleem, waardoor je daar veilig gebruik van kunt maken als vegetariër.

Hoeveelheid eiwit

Wil je bepalen hoeveel eiwitten je in dient te nemen, om ook als vegetariër op een gezonde manier door het leven te gaan? Voedingsdeskundige Eva stelt dat het voldoende is om per dag ongeveer 60 gram aan eiwitten te consumeren. Je kunt de etiketten van de voeding gebruiken om na te gaan hoeveel je hier van binnen krijgt, om na te gaan of dat voldoende is. Houd hier echter niet te strak aan vast, aangezien sommige diëten hier gemakkelijk overheen gaan en dat niet per se schadelijk hoeft te zijn.