Wat zijn de gevaren?

Ben je benieuwd naar de gevaren voor een vegetariër? In principe valt dit allemaal wel mee, al is het natuurlijk niet zo dat je niet op hoeft te letten bij wat je eet. Op het moment dat we vlees en vis eten krijgen we al onze voedingsstoffen over het algemeen op een goede manier binnen. Het is met een beetje aandacht echter heel goed mogelijk om op een gezonde manier vegetariër te worden. Je hebt dan maar nauwelijks last van de gevaren, waardoor het niet nodig is om hier te zwaar aan te tillen.

Tekort aan eiwitten

Je dient er als vegetariër in ieder geval voor uit te kijken dat je niet te maken krijgt met een tekort aan eiwitten. Dit is een bekend probleem, aangezien ze bijvoorbeeld veel voorkomen in vlees. Op het moment dat je dit niet meer besluit te eten valt een belangrijk deel van de eiwitten weg. Ze komen in plantaardige producten minder voor en ze hebben daarnaast ook nog eens minder aminozuren in zich. Het is van belang om dit op de juiste manier aan te vullen, zodat je op een gezonde manier als vegetariër door het leven kunt gaan. Maar: een gezond kopje thee, wat lekkere vervangingsproducten en hier en daar wat plantaardige supplementen, en je bent helemaal vertrokken!

Tekort aan ijzer

Pas er daarnaast voor op dat je niet te weinig ijzer binnen zal krijgen. Dit gebeurt vooral bij vrouwen die menstrueren en kinderen die een behoefte hebben aan wat meer ijzer in hun voeding. Het risico is verder niet zo heel groot, al wordt het ijzer dat we vinden in vlees over het algemeen beter door het lichaam geabsorbeerd. Daarnaast komt veel van de ijzer voor in dergelijke producten, waardoor je dit als vegetariër aan zal moeten vullen. Indien je hier in voldoende mate voor zorgt is er niets aan de hand en heb je niet te maken met een belangrijk gevaar.

Vitamine B12, zink en calcium

Houd er tenslotte rekening mee dat je als vegetariër ook kan besluiten om als veganist door het leven te gaan. In dat geval lopen vooral kinderen een risico op een tekort aan zink en calcium en loopt iedereen een risico op een tekort aan vitamine B12. Houd hier rekening mee op het moment dat je besluit dat je bepaalde producten niet meer wilt eten of drinken. Als je hier goed rekening mee houdt is er niets aan de hand, maar het risico is net wat groter dan wanneer je als vegetariër verder wenst te gaan.